Julkaistu 24.07 2018

Taide- ja antiikkikauppias Pentti Wähäjärvi lahjoitti vaimonsa Tatjana Wähäjärven kanssa valtakunnallisesti merkittävän taidekokoelman Riihimäelle vuosina 1993–1999. Tämä valtaisa Riihimäen taidemuseon kokoelma sisältää yli 2000 esinettä maalauksista ikoneihin ja aasialaiseen antiikkiesineistöön. Lahjoitettuja esineitä on kartoitettu ja tutkittu Riihimäen taidemuseossa yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja tutkimustyö jatkuu edelleen. Tutkimusten yhteydessä on löydetty kiinnostavia kuriositeetteja: yksi hämmästyttävimmistä löydöistä oli kätkettynä Carl Wilhelmsin vuonna 1946 veistämän Torpan tyttö -nimisen pronssiveistoksen sisään.

Pronssiveistoksen sisältä löytyi kokoelma pyykkinaruun pujotettuja kultasormuksia. Kaikkiaan sormuksia on 147 kappaletta ja niiden yhteenlaskettu paino on n. 800 g. Sormuskokoelman nykyarvo romukultana on muutamia kymmeniä tuhansia euroja. Valtaosa sormuksista on puolipyöreitä sileitä sormuksia. Mukana on kymmenkunta kantasormusta ja muutamia kivisormuksia. Sormukset pronssipään sisään on kätkenyt todennäköisimmin keräilijä, taide- ja antiikkikauppias Pentti Wähäjärvi.

Sormusten leimat kertovat, että suurin osa niistä on valmistettu Suomessa ja ne ajoittuvat 1800-luvun lopusta 1980-luvun puoliväliin saakka. Sileät sormukset ovat miesten ja naisten kihlasormuksia ja vihkisormuksia. Lisäksi löytyy monogrammi- ja ammattisormuksia. Sormukset ovat käytettyjä ja niiden leimat ja kaiverrukset kertovat sormusten käyttäjistä. Sormukset kertovat, että aina nuorella parilla ei ole ollut mahdollisuutta ostaa kultasormusta kihlaus- tai vihkimispäivinään. Erääseen sileään puolipyöreään kultasormukseen on kaiverrettu: Onni 31.7.-41, mutta valmistusleima paljastaa, että sormus onkin valmistettu Helsingissä vasta vuonna 1956. Toisen sormuksen kaiverrus kertoo, että Naima ja Emil on vihitty 25.8.1892, mutta sormus on hankittu myöhemmin, koska sen valmistusleima on vuodelta 1897. Saman pariskunnan kihlasormuksen kaiverrus kertoo pariskunnan kihlautuneen 29.8.1887, mutta itse sormus on hankittu samaan aikaan kuin vihkisormuskin.

Kätkö paljastui konservaattorin kuntotarkastuksessa loppuvuodesta 2004. Sormukset on luetteloitu, puhdistettu ja tutkittu.