Helene Schjerfbeck -huoneessa taidemuseon 2. kerroksessa on esillä vaihtuva kokonaisuus Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmaan kuuluvia arvokkaita Helene Schjerfbeckin (1862–1946) teoksia. Kaikkiaan kokoelmaan kuuluu 35 Schjerfbeckin teosta: öljyvärimaalauksia, akvarelli- ja guassitöitä, sekä piirustuksia ja litografioita.

Taide- ja antiikkikauppias Pentti Wähäjärvi (1912–1999) lahjoitti runsaat 2 150 taide- ja antiikkiesinettä sisältävän kokoelmansa Riihimäen kaupungille 1990-luvulla. Kokoelmansa tärkeimmät teokset Pentti Wähäjärvi oli hankkinut pääosin Schjerfbeckin teosten taidekauppiaana toimineen Gösta Stenmanin ja tämän vaimon Bertha Stenmanin kautta. Yhden Helene Schjerfbeck -kokonaisuuden kiinnostavimmista töistä Wähäjärvi kuitenkin osti Schjerfbeckin ystävättäriltä, paperikauppaa ja kahvilaa Hyvinkäällä pitäneiltä Torckellin neideiltä. Teos on nimeltään Tehdastyöläisiä matkalla työhön (1921–1922) ja sen taustapuolelta löytyy Helene Schjerfbeckin keskeneräinen omakuva. Sittemmin teos on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla lukuisissa näyttelyissä.

Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelman Helene Schjerfbeckin teokset edustavat muutamia piirustuksia lukuun ottamatta taiteilijan myöhäisempää, modernia tyylikautta.

Kuva: Helene Schjerfbeck, Tehdastyöläisiä matkalla työhön, 1921–1922. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.