Riihimäen taidemuseon peruskokoelman muodostaa Tatjana ja Pentti Wähäjärven monipuolinen taide- ja antiikkikokoelma. Helsingissä toiminut taide- ja antiikkikauppias Pentti Wähäjärvi

Tyko Sallinen, Jytkyt, 1917–1923. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmat.

(1912–1999) lahjoitti vaimonsa Tatjanan kanssa mittavat kokoelmansa Riihimäen kaupungille vuonna 1993. Viimeiset lahjoitukset Wähäjärvet tekivät vuonna 1998.

Lahjoituskokoelmaan kuuluu runsaat 2000 teosta. Näistä on maalauksia n. 1000, veistoksia n. 200, grafiikkaa, piirustuksia ja akvarelleja yhteensä n. 400 ja antiikkiesineistöä n. 500.

Taidekokoelman runko muodostuu suomalaisesta taiteesta ja erityisesti painottuvat vuodet 1900–1970. Mukana on huomattava määrä Marraskuu- ja Septem-ryhmiin kuuluneiden taiteilijoiden teoksia. Kokoelman keskeisimpiä nimiä ovat Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Wäinö Aaltonen, Kaapo Wirtanen ja Unto Koistinen.

151102_01

Robert Wilhelm Ekman (1808–1873), Tukholman oopperan baletti, 1862. Öljy kankaalle. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

Suomalaisen taiteen lisäksi kokoelmiin kuuluu ulkomaista maalaustaidetta 1700–1800-luvuilta sekä grafiikkaa lähinnä vuosilta 1950–70. Eurooppalaista maalaustaidetta kokoelmassa edustavat mm. Carl Fredrik von Breda, Per Krafft vanhempi ja Per Krafft nuorempi, Elias Martin sekä Rahel Ruysch. Grafiikkaa on mm. seuraavilta taiteilijoilta: Georges Brague, Marc Chagall, Salvador Dali, Fernand Léger, Henri Matisse, Joan Miró, Pablo Picasso, Serge Poliakoff, Auguste Renoir, Gino Severini, Antoni Tápies, Jacques Villon, Zao Wou-Ki ja Anders Zorn.

Antiikkiesineistön pääosan muodostavat posliini- ja keramiikkaesineet, kuten kiinalaiset keramiikka- ja pronssiesineet Han, Tang- ja Ming-dynastioiden ajalta. Kokoelmiin kuuluu myös venäläistä ja eurooppalaista posliinia. Eurooppalaisten posliinitehtaiden tuotantoa on useilta valmistajilta, mm. Rörstrandilta, Meisseniltä ja Sèvres’ltä. Pentti Wähäjärven lahjoitukseen kuuluu lisäksi mm. tina- ja kupariesineitä, Arabian taiteilijoiden uniikkitöitä, ikoneja ja huonekaluja.

Pääkuva: Helene Schjerfbeck, Atsalea, n. 1910. Öljy vanerille. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.