Julkaistu 19.02 2021

Sarjassa esitellään ihmetystä herättäneitä, kiehtovia, vielä tutkimattomia tai muuten kiinnostavia teoksia ja esineitä, joihin liittyy ratkaisemattomia asioita.

Lukeva apostoli. Toistaiseksi ei ole saatu varmuutta siitä, kuka kyseisen teoksen maalasi. Tarkka ajoituskin on vielä selvittämättä. Epäilemättä taitavasti toteutettu henkilökuva on kiinnostanut taide- ja antiikkikauppias, keräilijä Pentti Wähäjärveä muutenkin kuin vain kaupantekomielessä. Riihimäen taidemuseon kokoelmissa aihe ei suinkaan ole ainutlaatuinen, sillä museon Wähäjärvi-kokoelmaan kuuluu myös toinen läheisesti samaan aihepiirin liittyvä, puulle maalattu teos Munkki ja raamattu. Kummatkin teokset ovat esillä näyttelyssä Taide ja henki, Pyhät kuvat − Teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista (2.5.2021 saakka). Olisiko maalauksessa kuvatun avatun kirjan tekstin sanat avain eteenpäin teoksen tutkimisessa?

#Taidemysteeri

Yksityiskohta teoksesta Lukeva apostoli, ajoittamaton, öljy kankaalle, Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma, PW-36:1