Vilja Tammisen All These Silent Years -näyttelyn valokuviin liittyvä Kuulokuvia -konsertti järjestetään Riihimäen taidemuseossa sunnuntaina 19.1.2020 klo 16.00. Konsertissa valokuviin yhdistetään kuulokuvia: valokuvan tunnelmasta esiin nousevia lauluja/instrumentaalimusiikkia. Kuvat heijastetaan konsertissa näkyville yksi kerrallaan.

Vilja Tammisella on ainutlaatuinen kyky tallentaa kuvaan tunteita aidoimmillaan. Hän osaa vangita hetkiä, jotka välähdyksenomaisesti vievät katsojan keskelle elämäniloa, surua ja tuskaa. Kuvien tunnelmaan imeytyy mukaan. Kuulokuvia -konsertin laulut ovat nousseet intuitiivisesti valokuvien tunnelmasta. Laulujen sanoilla ei ole aina suoraa yhteyttä valokuvaan, vaan valokuvan ja musiikin punoo yhteen niiden tunnelma. Näin muodostuu ainutlaatuinen konsertti, jossa kuvien sävelminä vuorottelevat iskelmät, lastenlaulut, musikaali- ja oopperasävelet. Konsertin teemaksi voisi nostaa lapsuuden elämänilon, nuoruuden tuskan ja unelmat, vanhemmuuden/lapsettomuuden syvät tunteet sekä vanhuuden elämänkokemuksen: siis koko elämän eri vaiheineen.

Emmi Wirta kertoo, että Kuulokuvia -konsertin synnyttäminen valokuvien tunnelmasta käsin oli hyvin ainutlaatuista. Osa lauluista alkoi heti soida päässä kuvan näkemisen myötä ja osasta nousi mieleen teema, johon etsittiin musiikkia.  Syntyi myös uutta musiikkia: lapsettomuudesta kertova “Fairytale of Unborn”  -laulu. ” Kun näin taidenäyttelyn kuvat ensimmäistä kertaa, kaikkein syvimmin puhutteli Kultakutri -niminen valokuva”, Emmi Wirta kertoo. “Näin siinä lapsen, joka elää unelmissani, mutta vain siellä. Kuva nosti mieleeni ja koko kehooni sen tuskan, jota koin toivoessani lasta ja pettyessäni vuosi toisensa jälkeen. En ollut kuvitellutkaan, että olisi mahdollista ottaa valokuva lapsesta, jota ei ole, mutta joka elää toiveissani. Viljalla on ihmeellinen lahja koskettaa kuvillaan. Oma tarinani sai onnellisen käänteen vuonna 2017, kun toivoa ja uskoa ei enää ollut, mutta siitä huolimatta yhtenä päivänä sain tietää olevani raskaana. Kun lapseni syntyi, ei ollut helppoa päästää irti siitä surusta ja tuskasta, jota olin niin monta vuotta kantanut sisälläni. Kultakutri -valokuvan myötä mieleeni nousi ensin musiikkia ja sitten tekstiä lapsettomuuden kokemuksista, jotka vaikuttavat hyvin syvästi myös ihmissuhteisiin, halusi sitä tai ei. Lapsettomuudesta on todella vaikeaa puhua ja toivon, että konsertissa valokuvan ja musiikin avulla sitä voisi tuoda näkyvämmäksi.”

Esiintyjät: Emmi Wirta, laulu ja Matti Paatelma, piano.

Liput konserttiin maksavat 15 e.