Viisi taidemuseota, Aineen taidemuseo, Kajaanin taidemuseo, Kemin taidemuseo, Lönnströmin taidemuseo ja Riihimäen taidemuseo perustivat D’artnet Finland -nimisen yhteistyöryhmittymän vuonna 1998. Saman vuoden lopussa ryhmittymään liittyi vielä Hyvinkään taidemuseo. D’artnet Finland asetti yhdeksi yhteistoimintansa tavoitteeksi tehdä kotimaisia laadukkaita näyttelyitä. Yhteistoiminnalla haetaan myös erityisosaamisen synergiaa; vahvuudet, voimavarat ja osaaminen ovat yhteisiä näille taidemuseoille.

”Maailmanlopun rajalla” -näyttely on D’artnet Finland -taidemuseoiden ensimmäinen yhdessä toteuttama näyttely. Toiminta alkoi tutustumisella taidemuseoihin, kokoelmiin, näyttelytoimintaan sekä kuvataiteeseen laajemminkin Tornion, Kemin, Kajaanin, Rauman, Hyvinkään ja Riihimäen alueilla. Tämän näyttelyn toteuttamisella haluttiin luoda näiden alueiden taiteeseen tilannekatsaus; millaista taidetta tehdään suurten kaupunkien ulkopuolisilla reuna-alueilla vuosituhannen loppuessa. Toivottavaa on, että näyttely on vastaus moneen kysymykseen.

Esillä oleva näyttely sisältää suomalaista nykytaidetta, jonka voima ja vaikutus on alueellisuudessa. Toivottavasti katsoja voi myös näyttelyn pohjalta luoda mielipiteensä hyvästä provinsiaalisesta taiteesta ja murtaa omalta osaltaan kulttuurimme väkisin aikaansaatua eriarvoisuutta.

Näyttelyn taiteilijat:

Kuvataiteilija Jouko Alapartanen, Tornio