”Näkeminen ei ole jokin ajattelun muoto tai läsnäoloa itselleen: se on minulle annettu keino olla pois itsestäni, olla sisältäpäin mukana Olevan avautumisessa, jonka päätteeksi vasta sulkeudun itseeni.” (Maurice Merleau-Ponty, Silmä ja mieli)

Yli 50 teosta käsittävässä näyttelyssä kohtaavat Sari Bremerin (s. 1976), Iina Heiskasen (s. 1974) ja Pilvi Ojalan (s. 1973) taiteen erilaiset visuaaliset maailmat. He työskentelevät kukin erilaisilla menetelmillä, mutta heitä yhdistää taidegraafikon tausta. Taiteilijat kertovat jakavansa sitä kautta ”kuvallisen ajattelun periaatteet siitä, kuinka kuva rakentuu”.  Sari Bremerin mystiset ja sadunomaiset aiheet, Iina Heiskasen rakennetun ympäristön varjoiksi paperille pelkistyvät muodot ja rytmit sekä Pilvi Ojalan ihmisenä olemisen kokemuksista syntyneet kuvat ripustettuna samaan näyttelyyn luovat dynamiikan jossa muodostuu uusia merkityksiä.

Perinteisiä metalligrafiikan menetelmiä, etsausta ja akvatintaa käyttävän Sari Bremerin taiteelle on tyypillistä yksityiskohtien runsaus ja katsomisen myötä avautuvat useat kuvalliset tasot. Bremerin kuvissa toistuvat tähtitaivas, vuoristot, metsät, viidakko ja vesi. Jylhän luonnon kauneudesta löytyvät vaanivat vaarat, mystiset metsänhenget ja myös paikkamme valtavassa kosmoksessa.

Iina Heiskasen puupiirrosten aiheet nousevat todellisesta ympäristöstä ja sen ilmiöistä; tasoista, pinnoista, varjoista ja heijastuksista, tilassa olevien varjojen rytmin ja muodon kohtaamisesta. Heiskanen työstää aiheitaan valokuvaamalla, piirtämällä ja maalaamalla. Aiheet jäsentyvät ja pelkistyvät ilmeeltään abstrakteiksi puupiirroksiksi.

Pilvi Ojala on tuonut näyttelyyn temperamaalauksia ja pääosin paperista tehtyjä maalattuja pienoisveistoksia. Ojala kertoo pyrkivänsä töissään usein todenmukaisen illuusion luomiseen. Veistokset liikkuvat kaksiulotteisen maalauksen ja kolmiulotteisen esineellisyyden välimaastossa: ne ovat lavastuksen kaltaisia, eräänlaisia pienoismalleja tai pienoisnäyttämöitä.

Taiteilijat ovat valmistuneet Kuvataideakatemiasta ja heillä on ollut useita yksityisnäyttelyjä sekä yhteis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Pilvi Ojala asuu ja työskentelee Lopella, Sari Bremer ja Iina Heiskanen Helsingissä. Näyttely on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastolta Hämeen rahastosta.

Katso Sari Bremerin, Iina Heiskasen ja Pilvi Ojalan videoesittelyt:

Kuva: Pilvi Ojala, Omakuva, Tempera vanerille, 2020. Kuvaaja Juho Haavisto.