Torstaina 21.3.2019 Riihimäen taidemuseossa vietetään Pentin-päivää taidekauppias- ja keräilijä Pentti Wähäjärven kunniaksi. Riihimäen taidemuseon arvokkaaseen ja kansallisesti merkittävään kokoelmaan kuuluu lähes 2 500 taideteosta ja esinettä, jotka kuuluvat valtaosaltaan Tatjana ja Pentti Wähäjärven lahjoituskokoelmaan.  Tämän kokoelman saaminen Riihimäelle mahdollisti taidemuseon perustamisen ja avaamisen yleisölle vuonna 1995. Kokoelman ydin on suomalaisessa kuvataiteessa 1900-luvun alkupuolelta.  Keskeisimpiä nimiä ovat Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Hugo Backmansson ja Wäinö Aaltonen. Lisäksi kokoelmaan kuuluu mm. venäläisiä ikoneja 1800-luvulta, aasialaista antiikkiesineistöä sekä muita pienempiä teoskokonaisuuksia.

Pentin-päivän ohjelman aloittaa klo 13.00 Poiminta Wähäjärvi-kokoelmasta: Vartti Elga Sesemannin teosten äärellä. Oppaana intendentti Katja Vuorinen-Parm. Klo 14.00 vuorossa on Pentti Wähäjärvi (1912–1999)-teemakierros. Oppaana amanuenssi Tanja Pääskynen. Päivän päättää klo 17.00 Löytö Wähäjärvi -kokoelmasta: Helene Schjerfbeckin kirje. Oppaana amanuenssi Tanja Pääskynen.

Lisäksi maksuton kahvitarjoilu klo 13.00–17.00. Taidemuseoon on vapaa pääsy koko päivän ajan. Päivän aikana kerätään myös muistoja Pentti Wähäjärvestä. Muistojen keruu liittyy taidemuseossa tehtävään tutkimukseen ja tutkimusjulkaisuun.

Kuva: Riihimäen taidemuseo